Associació Feminista D'Advocats
La nova llei del nomes si es si

Rut Pérez (SIAD Sant Cugat): 'La nova llei del 'només sí és sí' és un gran pas per a la prevenció de violència sexual'

La llei posa l'èmfasi en el consentiment i elimina la distinció entre abús i agressió

Només sí és sí. Així ha quedat establert amb la nova llei de garantia integral de llibertat sexual, aprovada per majoria absoluta del Congrés la setmana passada. La norma estableix una nova definició de consentiment sexual en positiu que estableix que 'només s'entendrà que hi ha consentiment quan s'hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de forma clara la voluntat de la persona'. Una modificació que, segons l'advocada i tècnica jurista del Servei d'Atenció Integral a la Dona (SIAD) de Sant Cugat, y associada de DONA I DRETS, Rut Pérez, 'és un gran pas per a la prevenció de violència sexual, i també per a l'atenció i protecció de les víctimes'. La llei també elimina la distinció entre abús i agressió sexual.

El text estableix que l'agressió sexual serà "qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una altra persona sense el seu consentiment". Es considerarà violació, amb penes de presó més elevades, quan l'agressió "consisteixi en accés carnal per via vaginal, anal o bucal, o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dues primeres vies".

La norma preveu agreujants per incrementar les penes d'agressió o violació quan els fets es facin de forma grupal, hi hagi violència "d'extrema gravetat", la víctima tingui una "situació d'especial vulnerabilitat", l'agressor sigui parella o familiar o hagi "anul·lat la voluntat de la víctima subministrant-li fàrmacs, drogues o qualsevol altra substància", entre altres. En aquest sentit, Pérez considera aquests agreujants "essencials", ja que, fins ara, "hi havia moltes tipificacions que no estaven contemplades al codi penal".

La llei també inclou la consideració de l'assetjament al carrer com a delicte, així com violències sexuals en l'àmbit digital. En aquest àmbit, la setmana passada es va incloure una esmena, pactada entre PSOE, UP, ERC i Junts, que fixa que es penalitzarà amb de tres mesos a un any de presó, o multa de sis a dotze mesos, l'ús de la imatge d'una persona per realitzar anuncis o obrir perfils falsos a les xarxes, pàgines de contacte ocasionant assetjament.

"Quines penes s'aplicaran a cada cas és una cosa que encara no sabem", diu Pérez. "Ho anirem veient quan es comenci a aplicar aquesta nova llei", conclou.

Rut Pérez (SIAD Sant Cugat): 'La nova llei del 'només sí és sí' és un gran pas per a la prevenció de violència sexual'

Fuente: https://www.cugat.cat/

Foto: Cugat Mèdia

Deixa un comentari

Scroll to top